måndag 14 november 2011

Dokumentation kring projektarbete

Pedagogiska dokumentation, Vi i arbetslaget har utvecklat vår pedagogiska dokumentation i projektarbete, leken och även fri lek och utveckla dokumentation via bilder, målningar. Vi försöker använda digitalkamera för att fotografera barnen och deras verk, antecknar vad barnen säger i sina teckningar och målningar som ska hängas upp i dokumentationshallen, för att det ska bli synligt för barnen, deras föräldrar och andra pedagoger. Pedagogisk dokumentation som ett kollektivt arbetsverktyg som bygger på ett gemensamt reflektionsarbete barnen emellan, pedagoger emellan men även familjen och förskolan emellan.

Lenz-Taguchi Hillevi (1997) beskriver pedagogisk dokumentation som ett kollektivt arbetsverktyg som bygger på ett gemensamt reflektionsarbete barnen emellan, pedagoger emellan men även familjen och förskolan emellan. Barnen kan kommunicera sin kunskap och sin erfarenhet till pedagogen genom bilder, skapande, målning, utsagor osv. Via pedagogisk dokumentation kan pedagogen också kommunicera tillbaka till barnen. Barnen får syn på sina egna tankar igen genom att pedagogen läser upp det som barnen har sagt tidigare och som pedagogen har dokumenterat. Som nästa steg kan pedagogen kommunicera till andra pedagoger med hjälp av sina observationer och bilder. Genom pedagogiska dokumentationen möjliggör man för barnen att gå vidare med sina egna tankekonstruktioner och att utveckla alternativa teorier innan de möter våra vetenskapligt godkända teorier. I gruppen synliggör barnen olika tankar och idéer som presenteras för varandra och relateras till varandra. Barnen får möjlighet att kunna reflektera tillsammans och skapa en egen eller gemensam förståelse för fenomenen.

Vi samarbetar med en annan avdelning för att få tid för dokumentation och reflektion, genom att de tar hand om varandras barn, vilket är ett bra samarbete med varandra. Under arbetslagets reflektion ställer vi tre huvudfrågor till oss själva:
- Vad var mest intressant för barnen?
- Vilka läroprocesser ser vi?( vad är det barnen försöker förstå)
- Hur kan vi utmana barnen i det de tyckte var intressant? (frågor, material, uppgifter)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar