måndag 13 februari 2012

Sokratiska samtal om utställning på Frölunda kulturhus ”Djurens rätt”.

Alla levande varelser har sina rättigheter att leva bra i bra miljö, att få bra näring, vatten och ha en bra nära kontakt. När man se den utställningen kunna få en känsla av stark värme och samhörighet. Det är ofta att människor väljer djur som nästan liknar dem såsom färg på håret, livliga människor välja livliga hundar. Kanske de inspirerar varandra och ger energi till varandra, samspelar med varandra, allt detta kan skapa en bra relation och trygghet och stabilitet. Det var valtagna fotografiska bilder där artisterna hade ställt upp sig med egna djur eller lånade djur. Av bilderna gjordes kalender som skulle säljas till förmån för föreningen Djurensrättigheter. När jag tittade på några bilder det som har lockat mig är andra saker mer än själva djuren där för att djurbilder är väldigt små och andra saker tar större utrymme än djuren.
Vi delade in oss i två grupper för att diskutera utställningen genom Sokratiska samtal med samtalsledare. Vi satte oss i ring för att kunna se varandra och satte upp ett mål, vårt mål var att inte avbryta varandra i samtalet och alla får prata färdigt. Samtalsledaren ställde en fråga om utställningen, frågan var ” På vilket sätt värnar denna utställning om djursrättigheter? Vi fick lite tänke stund innan vi börja prata och sen alla pratade och reflekterade i turordning. Vi fick uttrycka våra åsikter. Under samtalet var lite stress på oss att man måste tänka sig färdigt att säga något. Om man har möjlighet att säga pass när man inte kan har något att säga. Sokratiska samtal är en bra form samtal i gruppen. 
Jag kommer att använde mig av det här Sokratiska samtalet för konfliktlösningen med barnen. Vi har i förskolan ett material som heter ”Steg Vis”. Materialen hjälper barnen att kunna uttrycka sina känslor och åsikter i grupp som sitter i ring och samtalsledare visar olika bilder på olika situationer, barnen får tid på sig att kunna tänka och sedan pratar alla i turordning. Man får inte avbryta andra när någon pratar.  ”Steg Vis” utvecklar barns sociala kompetens och kunna uttrycka sina åsikter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar